There is a group of 7 Sardars who plan to meet their old friend the
another sardar (singh) The Sardars decide to take a taxi. The taxi driver takes them to Rashtrapati Bhavan. The meter shows Rs. 28/-, so the taxi driver says, "You have to pay me
28/-." Now, the Sardars have to share the cost among themselves and so they
to divide the total (Rs. 28/-) by the number of people, i.e . 7.
This is how they do the calculation to arrive at the answer:
7 | 28 = 13 ( 7 x 1 = 7, 7 x 3 = 21 ).
-- The driver is exceedingly happy upon receiving Rs. 13/- from each of
Sardars. He thanks them profusely and the feeling of happiness is
on his face as he leaves them and proceeds his way. Seeing this, the Sardars feel that they may have made a mistake. They decide to ask Mr.singh about it. After all, the fellow was the
President of the nation! They ask Singh to check their calculation of the taxi fare. Singh ponders over the calculations and finally says, "See, I am
good at division. The process just boggles me but addition is something
an expert at. Let us add all the amounts you guys gave to the taxi
and check the result. This is how I do for those tax forms I get very
often. The process is slow but is sure." The other sardars nod their
(?) in appreciation. The President writes as shown below and also explains as he writes on:
i.e. 3+3+3+3+3+3+ 3= 21 and 21+1+1+1+1+1+ 1+1=28 so this checks out. He then says, "Yes, it's correct. But I can also call my close friend
Finance man Banta Singh. Banta Singh arrives, and when told of the problem, he replies that
doesn't think it is a bad deal but says, "No problem! I will verify it
mathematical computation. I'll verify it with multiplication. That
best technique for this, you see!" While others watch in admiration, Banta Singh goes on to write as
--- (7*3=21 ,7*1=7 so 21+7=2
28 This checks out as well.
Then he says, "This is really fine. There should be no problem,
Sahab. After all, it is correct in all the methods."